Tips voor het snoeien

1. Gebruik altijd scherp snoeigereedschap. Een gerafelde wond, ontstaan door gebruik van bot gereedschap, kan inrotten en afsterven van meer hout tot gevolg hebben.

2. Snoei het liefst op een zogeheten buitenoog. Een buitenoog is een knop die van het midden van de plant af naar buiten wijst. De scheut die zich uit deze knop ontwikkelt, richt zich straks ook naar buiten. Door op deze buitenogen te snoeien wordt een brede, open groeiwijze bereikt, waarbij het zonlicht goed in de kroon kan doordringen.

3. Snoei altijd boven een oog en zo dat een schuine, wat aflopende wond ontstaat. Schuinaflopend van de knop. Snoeit u te hoog boven een knop dan heeft de plant meer kans op ziektekiemen. Door schuin te snoeien kan regenwater beter weglopen.

4. Verwijder eerst dode takken. Dit kan nodig zijn tot op de grond of tot op het gezonde hout dat eronder zit. Pas op als dat hout al is aangetast door een zwamziekte, zoals het bekende vuur. Herkenbaar aan de fel oranjegekleurde stippen. Deze ziekte is ook in staat in levend hout verder te woekeren. Goed diep verwijderen en de snoeiwonden indien nodig behandelen met een wondafdekmiddel. Het wondafdenkmiddel houdt verdere uitbreiding tegen. Verwijder aangetast hout direct.

5. Haal zware takken niet in één keer weg. Zaag ze eerst op ruim een halve meter af van de uiteindelijke zaagsnede. Als u de achterblijvende stomp eerst aan de onderkant iets inzaagt, voorkomt u inscheuren.

6. Zaag en snoei zoveel mogelijk zonder grote stompen achter te laten.  Zaag elke tak een beetje schuin weg en niet te diep. De snoeiwond die dan achterblijft zal snel dichtgroeien. Laat ook beslist niet teveel zitten. Zo’n stomp kan uiteindelijk afsterven en toegang verschaffen aan allerlei ziekten.

7. Zorg voor slechts één hoofdtak. Vooral bij de vorming van een evenwichtige takopbouw mag ongewenste concurrentie geen kans krijgen. Dat evenwicht is voor een gelijkmatige opbouw noodzakelijk. Met twee of meer hoofdtakken wordt dat moeilijker. Een zware kroon met meer dan één hoofdtak loopt in de toekomst kans op uitscheuren.

snoeien

Laatste nieuws

Rijksoverheid 146x14617 december 
Verlaagd BTW-tarief
verlengd tot 2015

 

130924 Afbeelding Bastion Dieren24 september
Het Bastion in Dieren
kiest voor All In Green

 

slak6 september
Chemiesector voorziet
veel slakken in de tuin

mvo-logo

Like ons op Facebook