Vaste planten

Waldsteinia (Goudaardbei)

Familie: Rosaceae

Blad: drie- tot vijflobbig, frisgroen, later donkergroen

Bloem: een klein heldergeel bloemetje met vijf bloemblaadjes (zoals boterbloem). Bloeit meestal vooral aan de randen van de plantenmat in april-mei.

Hoogte: 15-30 cm

Winter: Blijft ‘s winters groen. Uitstekend winterhard.

Verspreiding: Verspreid zich ondergronds met wortelstokken, maar ook de korte bovengrondse uitlopers wortelen weer vast.

Licht: halfschaduw tot schaduw.

Vocht: normaal vochtig en goed gedraineerd. Hangt slap bij droogte, maar herstelt zich daarna wel.

Grondsoort: Waldsteinia is niet sterk grondsoortgebonden, maar heeft bij voorkeur humusrijke en voedselarme grond. Kan op bijna elke zuurgraad. Matig strooizoutbestendig.

Gebruik: Als vakbeplanting voor kleine tot zeer grote vakken, vooral als onderbegroeiing onder bomen of heesters. In boomspiegels, op hellingen en taluds. In mengsels van schaduwplanten, maar Waldsteinia concurreert zwakke buurplanten op den duur weg!

Aantal: 8-11 per m2

Bodembedekking: maakt een zeer dicht tapijt. Vooral op wat drogere plekken kan het enkele seizoenen duren voor de beplanting sluit (vooral bij W. geoides), maar hij blijft daarna jarenlang goed dicht.

Onderhoud: nauwelijks nodig. Bij onkruidbestrijding liever wieden dan schoffelen. Herfstblad van bomen hoeft alleen van de planten afgeblazen te worden als er een erg dikke laag op gevallen is. Op humusarme gronden is het goed om ieder twee jaar organische stof op te brengen, zodat het vochtvasthoudend vermogen van de grond op peil blijft.

Sortiment:
W. geoides: 20-30 cm hoog met groot dof blad, groeit langzamer dan W. ternata, daardoor meer geschikt voor kleine vakjes. Bloeit iets meer dan W. ternata. Deze soort is vooral voor halfschaduw geschikt.
W. ternata 15-20 cm hoog, met iets kleiner matglanzend blad. Vooral geschikt voor middelgrote tot grote vakken. Kan in halfschaduw of schaduw.

Details: Deze plant maakt een prachtig dicht wintergroen tapijt onder bomen. Hij wordt niet hoog, maar in combinatie met bomen of heesters concurreert hij onkruid goed weg. De plant is gevoelig voor de larven van taxuskevers, en wanneer hij te droog staat kan spint voorkomen.

Laatste nieuws

Rijksoverheid 146x14617 december 
Verlaagd BTW-tarief
verlengd tot 2015

 

130924 Afbeelding Bastion Dieren24 september
Het Bastion in Dieren
kiest voor All In Green

 

slak6 september
Chemiesector voorziet
veel slakken in de tuin

mvo-logo

Like ons op Facebook