Vaste planten

Rudbeckia Fulgida ‘Goldsturm’ (Zonnehoed)

rudbeckia-fulgidaFamilie: Asteraceae

Blad: vrij groot lancetvormig blad, voelt ruw aan.

Bloem: donkergeel bloemhoofdje tot 12 cm doorsnee met een bol donkerbruin hartje, als een kleine zonnebloem, augustus – oktober.

Hoogte: 50-80 cm

Winter: Sterft bovengronds af, maar de stevige stengels met de opvallende donkere bloemhartjes blijven goed staan en vormen een aantrekkelijk wintersilhouet. Winterhardheid uitstekend.

Verspreiding: maakt met zijn wortelstokken op den duur een dichte zode, maar gaat niet erg snel de breedte in en verdringt buurplanten meestal niet. Zaait een beetje uit naast de moederplanten.

Licht: volle zon, halfschaduw.

Vocht: normaal vochtig, maar overleeft droge zomers goed.

Grondsoort: elke redelijk vruchtbare grondsoort. Strooizoutbestendig.

Gebruik: vakbeplanting voor kleine tot middelgrote vakken, randbeplanting, accentplant, plantenbakken

Aantal: 7-9 per m2

Bodembedekking: Voor een groot deel van voorjaar en zomer is de bladmassa wel dicht, maar slechts 30-40 cm hoog. Voor plekken met een hoge onkruiddruk is deze plant niet geschikt als enige bodembedekker. Op drogere plaatsen concurreert Rudbeckia echter onkruid met een minder groot wortelgestel weg.
Onderhoud: In het vroege voorjaar de oude gewasresten afknippen.

Sortiment: R. fulgida var. deamii is iets hoger, heeft kleinere bloemen en verdraagt droogte goed. Rudbeckia nitida wordt hoger, 1-2 m.

Details: ‘Goldsturm’ wordt al op zeer veel plaatsen in het openbaar groen met succes gebruikt. Er zijn maar weinig planten met zoveel toepassingsmogelijkheden. Het is een sterke gezonde plant die veel kleur geeft in het najaar. Het is een insectenlokker.

mvo-logo

Like ons op Facebook