Vaste planten

Nepeta (Kattenkruid)

neptaFamilie: Lamiaceae

Blad: klein, grijsgroen, behaard en geurig.

Bloem: meestal paars, soms roze of wit, mei-september.

Hoogte: cultivarafhankelijk

Winter: bladverliezend, maar de kale takjes zijn stevig, al geven ze weinig sierwaarde. De planten lopen al vroeg in het jaar weer uit. De hier genoemde soorten zijn uitstekend winterhard.

Verspreiding: groeit als een pol met korte ondergrondse uitlopers; vooral N. grandiflora laat zaad tussen en naast de moederplanten vallen.
Licht: volle zon

Vocht: normaal vochtig tot droog. Mag niet drassig zijn in de winter.

Grondsoort: elke, behalve zware klei. Strooizoutbestendig.

Gebruik: vakbeplanting, randbeplanting, in plantenbakken

Aantal: afhankelijk van de cultivar 7-9 per m2

Bodembedekking: van de hogere rassen goed. Kan de concurrentie met onkruid het beste aan op drogere locaties.

Onderhoud: in het voorjaar licht terugknippen; dat hoeft niet elk jaar. Eventueel een lichte snoei na de bloei voor compactheid en om een tweede bloei uit te lokken.

Sortiment: N. ‘Six Hills Giant’ (blauwpaars, tot 80 cm) en ‘Walker’s Low’ (blauwpaars, tot 95 cm) N. grandiflora ‘Wild Cat’ (paars, 90-120 cm) en ‘Dawn to Dusk’ (rozepaars, 70 - 100 cm) N. racemosa ‘Grog’ (blauwpaars, 30-50 cm) en ‘Grol’ (blauwpaars, 40-60 cm)

Details: Nepeta maakt stoffen die de groei van onkruidkiemplantjes remmen. Het is een goede drachtplant en insectenlokker. In mengsels concurreert hij de buurplanten niet weg. De rustige blauwpaarse kleur leidt verkeersdeelnemers niet te veel af bij gebruik naast drukke wegen.

mvo-logo

Like ons op Facebook