Vaste planten

Geranium (Ooievaarsbek)

geraniumFamilie: Geraniaceae

Blad: handvormig, vaak ingesneden rand, vaak zacht behaard.
Bloem: rond met vijf bloemblaadjes, allerlei tinten roze, paars en wit. Meestal bloei in mei-juni, sommige soorten later.

Hoogte: de meeste rassen 25-60 cm.

Winter: veel rassen blijven in zachte winters groen. De hier genoemde soorten zijn uitstekend winterhard.

Verspreiding: wortelstokken, bovengrondse uitlopers die vastwortelen, zaad.

Licht: volle zon, halfschaduw (G. phaeum ook schaduw).

Vocht: normaal vochtig, goed gedraineerd (G. endressii en G. macrorrhizum verdragen droogte redelijk).

Grondsoort: bijna elke grondsoort met lage tot gemiddelde vruchtbaarheid. Strooizouttolerantie onbekend.

Gebruik: vakbeplanting, randbeplanting, mengsels

Aantal: cultivarafhankelijk, maar veel ca 7-9 per m2

Bodembedekking: de meeste rassen groeien uitstekend dicht. Bij een hoge onkruiddruk alleen de wat hogere, dichte rassen gebruiken.

Onderhoud: ze kunnen in het vroege voorjaar worden teruggeknipt, maar dat is alleen nodig als er veel beschadigd blad is. Ze kunnen ook na de bloei licht worden teruggeknipt om een tweede bloei uit te lokken.
Sortiment: (enkele planten die het in de PPO proef goed deden) G. x cantabrigiense ‘Cambridge’ roze bloemen vanaf juni, zeer goed dicht zonder te woekeren. G. endressii 30-60 cm hoog, bloeit vanaf mei roze, vroeg in het jaar al veel bladmassa, maar valt later iets open. Prima onder rozen of andere open heesters. G. macrorrhizum snelle bodembedekker met wortelstokken, verschillende bloemkleuren, rode herfstkleur. G. phaeum bloeit vanaf mei met kleine donkerrode bloemen. Matig dichte bodembedekker maar prima voor vakken of mengsels in de schaduw. G. sanguineum snelle bodembedekker met bovengrondse uitlopers, felroze bloemen, kan op wat drogere en kalkrijke grond. ‘Tiny Monster’ 40-50 cm, bloeit vanaf juni zeer lang door met fel paarsroze bloemen

Details: Geranium kan als bodembedekker in een vak van één soort worden gebruikt, maar is ook zeer geschikt voor mengsels. Het sortiment is erg groot en bevat meer geschikte soorten en rassen dan die hier genoemd worden. Als een bepaalde cultivar op een locatie niet voldoet, betekent dat niet dat het hele geslacht Geranium ongeschikt is. Probeer soorten of rassen met andere eigenschappen uit.

Laatste nieuws

Rijksoverheid 146x14617 december 
Verlaagd BTW-tarief
verlengd tot 2015

 

130924 Afbeelding Bastion Dieren24 september
Het Bastion in Dieren
kiest voor All In Green

 

slak6 september
Chemiesector voorziet
veel slakken in de tuin

mvo-logo

Like ons op Facebook